IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предвижда бюджетен дефицит от 3,9% за 2010 г.

С предложената актуализация на бюджета се ограничават нелихвените разходи и трансфери/субсидии с до 20% за годината

17:03 | 25.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Правителството предвижда бюджетен дефицит от 3,9% за 2010 г.

Очакваният дефицит по държавния бюджет, след актуализацията му, е в размер на 3,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Това съобщени правителствената информационна служба след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха обсъдени законопроекти за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2010 г. и Закона за насърчаване на заетостта.

Тази сутрин преди заседанието на НСТС, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че в проекта за актуализация на държавния бюджет, е записан 4,8% бюджетен дефицит за тази година.

При последната ревизия на бюджетният дефицит за 2009 г. той е достигна 3,9%, според  доклад на Европейската комисия, оповестен преди две седмици.

С предложената актуализация на държавния бюджет се ограничават нелихвените разходи и трансфери/ субсидии по републиканския бюджет с до 20 на сто за годината, обобщават от правителствената пресслужба.

Проектът предвижда допълнителен ресурс за разплащане на задълженията от предходни години, финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение, премии на тютюнопроизводителите.

Предвидени са и допълнителни средства за текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинствата, изплащани от Министерство на труда и социалната политика, както и на допълнителна субсидия за Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

По бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за сметка на средства от преходния остатък, ще бъдат осигурени допълнителни разходи в размер на 220 млн. лв., както беше вече обявено.

В рамките на заседанието на НСТС, партньорите одобриха и изменения в Закона за насърчаване на заетостта. Те предвиждат намаляване от 12 месеца на 6 месеца на срока, след който лицата имат право на следваща регистрация като безработни.

Заложено е задължение за работодателите от администрацията, държавните и общинските предприятия да обявяват в териториалните поделения на Агенцията по заетостта свободните работни места за лица работещи по трудово правоотношение.

Промените предвиждат още увеличение от 6 на 9 месеца на максималния срок на субсидирано стажуване при работодател на младежите, завършили през последните 24 месеца професионално обучение и без трудов стаж по специалността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още